Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Apetisani»Pikantna zimnica

Pikantna zimnica

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895254
Pikantna zimnica
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 6
18/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
12
"Časna reč - ovo je najukusnija zimnica koji smo videli"

Potrebni sastojci

  • za 12 teglica od džema
  • paradajz - 4 kg
  • patlidžan - 4 komada
  • paprike - 20 komada, crvene
  • ljute paprike - 10 komada, blago ljute
  • crni luk - 8 komada
  • beli luk - 1 glavica
  • ulje - 350 ml
  • so - 4 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • čubar - 1 kašika, suvi
  • peršun - 10 strukova
* merne jedinice

Način pripreme

Ova zimnica može da se pripremi u kuhinji na plinskoj ringli.

Patlidžan se oljušti, iseče na kocke i prelije sa hladnom vodom sa jednom kašičicom soli. Ostavlja se da se natopi 30 minuta.

Crvene paprike se očiste od semenki, ispeku se na plehu ili u pekaču za paprike i kad se ohlade, oljušte se. Iseckaju se na kocke u jednu posudu.

Paradajz se oljušti od ljuski, iseče na četvrtine i samelje u multipraktiku, a može i da se narenda.

Zagreva se ulje u širokoj posudi na plinskok ringli i u nju se spušta da se zaprži oljušten i isečen luk - 8 glavica ne mnogo krupnih. Kad postane prozračan i on se odovoji u jedan tanjir.

U isto ulje se spuste isečene na parčiće sasvim blago ljute raznobojene paprike (zelene, crvene, narandžaste). Promešaju se s vremena na vreme, a kad su skoro gotove, doda se nekoliko čenova belog luka isečenih na kolutiće. Oni se takođe izvade u drugi tanjir.

Doliva se još malo ulja i zapržava se i patlidžan, prethodno oceđen od vode. Meša se, a kad omekša, takođe se izvadi u dovojenu posudu.

U posudu se sipa samleven paradajz i ostavlja da se kuva. Mešajte povremeno dok se smesa ne zgusne i ne smanji do polovine dobijene smese.

Paradajzu dodajte propržen luk, paprike sa belim lukom, patlidžane i isečena ispečena crvena paprika.

Pospite solju i šećerom. Namrvite suvi čubar. Dodajte mleveni biber i iseckan peršun.

Ostavite na kratko na ringli da provri zajedno sa svim sastojcima desetak minuta.

Sipajte gotovu zimnicu u suve teglice od džema i zatvorite metalnim poklopcima.

Poređajte teglice u odgovarajuću široku posudu, prelijte vodom da ih pokrije i sterilišite na umerenoj vatri 10 minuta nakon što voda provri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: