Kvas i hleb od kvasa

20/09/2017
Tanja Radmanovac
odTanja RadmanovacInovator93122
"Razumemo se u testa "
Priprema25 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno85 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano357
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, integralno (tip 1850)
  • brašno - 500g, belo (tip 500)
  • so - 1.5 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • voda - 290 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite kvas - nije ništa komplikovano, ali potrebno je malo vremena (samo za prvi put).

U tegli pomešajte integralno brašno sa vodom i kašikom ga mešajte - nije važno kako izgleda, već sam kvalitet. Podseća na bozu, a svima nam je poznato kako boza izgleda (bilo da je ređa ili gušća, nije važno). Smesu ostavite na sobnu temperaturu i pratite, ako je potrebno da se doda brašno, dodajte, a ako brašna više, onda dodajte vodu - mešajte svakog dana.

Nakon 7-10 dana će kvas početi da raste, napraviće se balončići, koji će se pojaviti na površini odmah nakon mešanja - to je znak da je kvas spreman.

Sledi hleb sa kvasom - ja koristim aparat za pečenje hleba, ali ako želite, možete i ručno da mesite (količina je ista). U aparat stavite tečne sastojke i belo brašno, dodajte 4 kašike dobijenog kvasa i uključite aparat na osnovni program dok vam se ne pojavi signal za dodatke.

Nakon tog signala isključite aparat i ostavite ga tako najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi. Kada se testo udvostručilo, spremno je za pečenje - uključite program za pečenje i neka se peče sat vremena.

Izgleda kompilkovano, ali je veoma zanimljivo da se vidi šta se dešava u samom aparatu - sve zavisi od temperature, ali uslov je jasan - testo treba da se dvostruko poveća.

O ukusu i konzistenciji možemo da pričamo samo sa onima koji su probali - ne kupujemo i ne pečemo hleb na drugi način.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija