Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Jednostavan recept za kiseli kupus u buretu

Jednostavan recept za kiseli kupus u buretu

Emilia IvanovaEmilia Ivanova
Šegrt
6581
Jednostavan recept za kiseli kupus u buretu
Fotografije: Emilia Ivanova
1 / 3
21/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Čas iz majstorskog kiseljenja kupusa - svi su dobrodošli"

Potrebni sastojci

  • kupus - 12 - 14 glavica
  • morska so - 1.5 kg
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Glavice dobro očistite. Koren izvadite (najlakše se vade kada se 4 puta probode nožem u obliku kvadrata oko drške, koso, tako da vrh noža dostigne do jedne te iste tačke ispod korena). Svaki koren napunite sa 2-3 kašike morske soli.

Glavice gusto poređajte u bure sa korenima nagore, kako se so ne bi isipala. Prostor među glavicama upotpunite polovinama i četvrtinama kupusa. Prelijte vodom, u kojoj ste rastvorili morsku so, sve dok ne prekrije kupus.

Količina koju koristim godinama - 1 kašika soli na 1 teglu vode. Preko pritisnite nečim, da kupus ostane potopljen u vodi. Ja sam koristila okrenuti tanjir sa kamenom preko njega :)

Nakon 10 dana počinje pretakanje tečnosti. Iako već godinama kiselim kupus, nikako da zapamtim koliko puta se pretače. Uglavnom, kada se setim. Mada, desi se i da zaboravim i opet bude ukusan. Očigledno da je najvažniji odnos količine vode i soli :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: