Klasični francuski recept za krem karamel

21/09/2017
Tanja Radmanovac
odTanja RadmanovacDžedaj132523
"Detalno objašnjen recept za krem karamel, u kojem ćete naučiti sve detalje neodoljivog francuskog deserta!"
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 933
  • Pregledi tokom meseca57
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 160 stepeni, Kalupi za krem karamel oko 8 komada.

Od ukupne količine šećera odvojite 200 g za karamel. U šerpu sa debljim dnom stavite šećer sa malo vode, koliko da se namokri i stavite na umerenu vatru da se karamelizuje. Za to će trebati vremena, dok voda u potpunosti ne ispari i šećer dobije svetlozlatnu boju. Odmah sklonite sa vatre i rasporedite u čaše. Ostavite na stranu.

U činiji umutite sva jaja uz pomoć žice i dodajte preostali šećer i semenke od vanile. Umutite dok se dobro ne sjedine. Mleko zagrejte zajedno sa semenkama vanile i iseckajte mahunu vanile na komadiće i dodajte u nekoliko navrata jajima dok neprestano mešate, kako bi se sve lepo pomešalo. Procedite kroz cediljku i isipajte u kalupe. Poređajte u tepsiju i pecite na pari, tako da sipate kipuću vodu 1 prst ispod nivoa kalupa.

Pecite na 160 stepeni tačno 40 minuta. Izvadite iz rerne i izvadite kalupe. Nakon toga ohladite kalupe u frižideru najmanje 2 dana.

Kod serviranja se blago prstima pritiskaju ivice kalupa, kako bi se krem odlepio i stavite ga u odgovarajući tanjir.

Izvor: MasterChief J. Mielle

Prilažem sliku ispečenog francuskog klasičnog krem karamela tačno na 160 stepeni za tačno 40 minuta i tako poslužen u tanjiru. On je zaista kao "staklen", nije tako gust, vide se semenke vanile i nema nijednu šupljinu.

Ovaj recept vam pokazujem zbog interesovanja kako se pravi klasični francuski krem karamel. Naravno, što se tiče sastojaka je identičan kao i ovaj što ja spremam, ali zanimljivo je da nikada nisam odvajala žumanca, već sam koristila cela jaja i uvek sam mutila dok ne pobele, da se smesa sa lakoćom sipa i nakon toga bih dodala mlako sveže mleko.

Pravim krem na pari, tako što dodajem ledene komade u vodu i oni ne provre, a u ovom francuskom receptu je upravo suprotno. Još mi je ostavilo utisak, da MasterChef J. Mielle tvrdi da je najvažnije pečenje krema, on treba da se peče tačno na 160 stepeni, 40 minuta, ni manje ni više od toga. Treba da bude staklast, ne sme nikada da se pojave mehurići, jer se to smatra greškom i takav krem karamel se nikada ne služi u restoranu, pa se i baca, dok meni to nije smetalo, već suprotno.

Uvek se služi tek nakon što je stojao dan - dva u frižideru. Peče se u dubokim metalnim čašama za krem karamel.

"Crne semenke vanile treba da budu uočljive, što je potvrda da je vanila prirodna, a francuskim kuvarima je to veoma važno", kako kaže J. Mielle.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija