Klasičan crni kolač

24/09/2017
"Minut za klasiku Omiljeni crni kolač, toliko ukusan i sočan, da nema šanse da mu odolimo"
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano649
  • Pregledi tokom meseca62
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 4 supene kašike
  • brašno - 1 1/2 šolja
  • kiselo mleko - 1 kofica (400 g)
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • kakao - 3 supene kašike
  • cimet - 1 kašičica
  • za glazuru
  • voda - 6 supenih kašika
  • šećer - 6 supenih kašika
  • kakao - 3 supene kašike
  • maslac - 75 g
* merne jedinice

Način pripreme

Soda se pomeša sa kiselim mlekom i lagano se promeša. Šećer, ulje i jaje se umute na krem. Brašno se proseva i u njega se dodaje cimet i kakao, promeša se.

Nakon toga se pomeša sa umućenim šećerom, dodaje se i kiselo mleko sa sodom i meša se pažljivo dok se ne dobije homogena smesa. Nije poželjno da se muti mikserom, preporučuje se da se koristi spatula, da kiselo mleko ne bude mnogo tečno.

Dobijena smesa si sipa u pleh, na dno se stavi papir za pečenje. Ako je sa dnom koje se ne lepi, dovoljno je da se samo namaže maslacem.

Ako koristimo pravougaoni pleh, prečnik je 15 cm/20 cm, ako je okrugao prečnik je 25-26 cm.

Pečemo na 170 stepeni 40-45 minuta, nakon toga kolač se ostavlja da se ohladi.

Kad se ohladi, seče se na pravougaoni oblik ili romboide i priprema se glazura. U odgovarajućoj posudi pomešamo šećer, vodu i kakao i ostavljamo da provri.

Dodajemo iseckani maslac i mešamo dok se ne rastopi i ne postane homogena. Prelivamo isečeni kolač u plehu i ostavljamo da odstoji bar sat vremena pre konzumiranja.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija