Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Slatka pogača sa kajsijama

Slatka pogača sa kajsijama

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k410
Slatka pogača sa kajsijama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
24/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ko je rekao da pogačice treba da budu samo slane Ova slatka pogača sa kajsijama ruši sve mitove"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 paket, suvi (11 g)
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 4 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 1 kašika, meki
  • vanilin šećer
  • sveže mleko - 150 ml
  • voda - 100 ml
  • brašno - 500 - 550 g
  • kajsije - 4 - 5 komada, krupne
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml toplog svežeg mleka promeša se suvi kvasac sa kašikom šećera i 1 kašikom brašna i ostavlja se da se aktivira. Sipa se u redinu brašna.

Dodaju se i ostali sastojci, zamesi se meko testo, dok se polovina žumanca sačuva za mazanje odozgo, pomešana sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom svežeg mleka.

Testo raste na toplom 30 minuta. Kajsije se operu i iseku na kriške. Posipaju se vanilin šećerom. Testo se razvija u koru i čašom se iseku kružići prema veličini voća.

Stavljaju se u kraj kružića i drugom polovinom se zatvara kao školjka. Poređaju se na papir za pečenje, jedno do drugog, dok se posuda za pečenje ne napuni.

Od ostalog testa se oblikuju dva fitilja, uviju se i ocrtaju konture pogače. Namaže se umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom. Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne postane zlatasta, a pred kraj se prekriva folijom da ne pregori.

Vadi se i hladi, blago se posipa šećerom u prahu. Sladak i svež letnji predlog.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: