Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Plačinta - rumunska pita sa mesom

Plačinta - rumunska pita sa mesom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5029k435
Plačinta - rumunska pita sa mesom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 7
26/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Severoistočni susedi znaju kako da naprave odličnu pitu sa mesom"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • so - 1/2 kašičice
  • soda - 1/2 kašičice
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • nadev
  • pileći bataci - 1 komad, kuvani
  • grašak - 120 g, iz konzerve
  • šargarepa - 2 komada
  • kisela pavlaka - 1 kašika
  • peršun - 3 struka
* merne jedinice

Način pripreme

Šargarepu ogulite i isecite na polumesece, kuvajte u posoljenoj vodi 7 minuta i ocedite.

Pileći batak skuvajte i cedite, uklonite kosti i iseckajte na komadiće. Ocedite i grašak, pomešajte povrće sa mesom, pavlakom, iseckanim peršunom i solju. Dobro promešajte i dobili ste nadev.

U činiju sipajte brašno, razbijte jaje, dodajte kiselo mleko sa rastvorenom sodom i so.

Zamesite testo i ostvite ga na 5 minuta. Podelite ga na dva dela, tako da jedan deo bude malo veći i on će biti osnova pite. Razvijte okruglu koru i stavite je na papir za pečenje.

Rasporedite nadev, pokrijte drugom razvijenom korom i krajeve spojite. Premažite umućenim žumancetom i nožem napravite 5-6 proreza odozgo.

Pecite plačinu u zagrejanoj reni na 180 stepeni, dok ne porumeni. Može se napraviti i sa svinjskim mesom, a može biti i slatka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: