Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ratatuj»Ratatuj sa blanširanim paradajzom

Ratatuj sa blanširanim paradajzom

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
1812766660
Ratatuj sa blanširanim paradajzom
Fotografije: Stanislava Armyanova
1 / 2
28/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Obavezno ukrasite parčetom sira i kriškom domaćeg hleba"

Potrebni sastojci

  • crveni luk - 1 velika glavica
  • tikvica - 1 komad
  • patlidžan - 1 komad
  • maslinovo ulje - oko 1 šolja
  • paprike - 4 komada
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • so
  • biber - mleven
  • šećer - 1 prstohvat
  • paradajz - 5 komada
  • veza začina
  • ruzmarin - grančica
  • peršun - nekoliko strukova
  • bosiljak - nekoliko grančica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo stavljamo jednu šerpu sa vodom da provri.

Povrće se opere i očisti. Luk, patlidžan, tikvica i paprike se iseku na kockice. Kad voda provri, paradajz se potapa na 1-2 minuta. Nakon toga se sipa u posudu sa hladnom vodom, tj. blanšira se. To se radi da bi se lakše oljuštio.

Paradajz se oljušti i stavlja u šerpu sa debelim dnom, u koju smo stavili malo maslinovog ulja. Stavljamo paradajz isecekan na kockice i mrvimo ih lagano drvenom kašikom. Dodaje se veza od bosiljka, ruzmarina i peršuna.

Stavlja se prstohvat šećera. U tiganj se sipa maslinovo ulje i u njemu se oko 5 minuta dinstaju paprike. Kad bude gotovo vade se i ocede i dodaju u paradajz. Ostavljamo da vri dok se ne dobije sos - 10-15 minuta.

Luk, zajedno sa belim lukom se proprži. Kad bude gotov vadi se i ocedi i u tiganj se dosipa maslinovo ulje. U njemu se proprže tikvice, vadi se da se ocedi i stavlja se patlidžan. Kad i on bude gotov, takođe se izvadi i ocedi

Svo povrće se stavlja u dubok tiganj i dodaje se sos (bez veze začina). Kuva se na tihoj vatri 10 minuta, poklopljeno.

Ukrašava se svežim listovima peršuna ili bosiljka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: