Pirinač sa zečetinom i pečurkama na španski način

29/09/2017
"Aromatično, temperamentno i veoma ukusno - jelo, koje ćete definitivno zapamtiti "
Priprema20 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno110 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano190
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Potopite crvenu suvu papriku u malo vode, iseckanu/izlimljenu na komade, zajedno sa jednim čenom belog luka. Čim se natopi, pasirajte je ili izgnječite zajedno sa vodom (nije porebno da bude kao kaša).

2. Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i ispržite meso sa svih strana, u meso se utrlja biber, nakon toga izvadite i pokrijte aluminijumskom folijom.

3. Iseckajte luk i zelenu papriku, a drugi čen belog luka oljuštite i izgnječite lagano pritiskajući šorokim delom noža. Pečurke ostaju cele, ako su manje, ako ne, isecite ih na komde. Dinstajte povrće na umerenoj vatri u maslinovom ulju, u kome je prženo meso, oko 10 minuta.

Stavite alevu papriku, kurkumu i lovorov list, promešajte na sekund i odmah sipajte izrendani paradajz. Radite brzo, da ne zagori aleva paprika. Kuvajte kratko, dok ne ostane na masti, nakon toga sipajte vino i stavite meso i izgnječenu crvenu papriku i beli luk. Dobro promešajte i sve ostavite da se dobro začini, 4-5 minuta.

4. Sipajte 1 litar vrele vode ili bujona, treba da dobro pokrje meso, zato, ako je potrebno dodajte još. Stavite so po ukusu i kuvajte oko 1 sata na umerenoj vatri, poklopljeno.

5. Čim bude gotovo, procenite da li tečnost nije mnogo isparila (prilikom kuvanja ispod poklopca ne bi trebalo), ako odlučite dospite malo vode i sipajte pirinač. Navedena količina u receptu je za proporcije pirinač:tečnost - 1:4. Sči čak i ako ima više bujona nema veze, cilj kod ovog jela je da ostane malo čorbice, a ne da pirinač sve upije. Ne treba da bude kao supa, ali ne i mnogo gusto.

6. Kuvajte 16 minuta na umerenoj vati poklopljeno. Kad prođe vreme, skinite sa vatre, nemojte skidati poklpac oko 8 minuta, nakon toga odmah servirajte, pospite svaku porciju iseckanim svežim peršunom.

Napomena: Ako jelo stoji previše dugo pre nego što se servira, postoji opasnost da pirinač upije tečnost, što nije poželjno, zato što će se izgubiti efekar, a i može da nabubri.

Koristite dobru marku pirinča, veoma je važno! Najbolji za ovu vrstu jela je pirinač kratkog zrna - on ima sposobnost da upije 3 puta više vode od svoje veličine. U ovom receptu želimo da jelo bude tečnije, zato je proporcija 1:4.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti