Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Moja uvijena pita sa prazilukom i sirom

Moja uvijena pita sa prazilukom i sirom

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Moja uvijena pita sa prazilukom i sirom
Fotografije: Nikolina Zgurovska
4 / 7
29/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Vadite praziluk i ne zabušavajte, čim ćemo praviti pitu, da je napravimo kako valja"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • jaja - 4 komada
  • praziluk - 2 komada, srednji
  • sir - 100 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se pravi nadev, tako što se praziluk iseče na ne mnogo krupne komade, zajedno sa zelenim delom.

Nakon toga se stavlja u tiganj na vatru sa 3-4 supene kašike ulja i prži dok ne bude polugotov.

Skida se sa vatre i dodaje se kiselo mleko, sir i dva jajeta. Smesa se promeša pažljivo, da se sir ne istopi. Ovako je nadev spreman za upotrebu.

Kore se izvade iz pakovanja i po svakoj se posipa po 3-4 supene kašike od smese - ili po celoj površini, ili samo u donjem delu kora.

Pažljivo se presaviju dva duga kraja kore ka sredini i nakon toga se uvija rolat. Prvo se uvija u oblik puža i stavlja u sredinu pleha /30cm/.

Svaki sledeći rolat napravljen na isti način se uvija oko prvog.

Kad se kore uviju prelivaju se sa dva umućena jajeta u 100 ml vode i 1-2 kašičice ulja.

Pita se peče u umerenoj rerni /180 stepeni/ oko 40 minuta dok ne dobije lepu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: