Prelivena ptičija gnezda

02/10/2017
"Sočni, sa orasima ... nema šanse da im odolite "
Priprema40 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno85 min.
Porcije22
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano966
  • Pregledi tokom meseca58
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • maslac - 125 g, na sobnoj temperaturi
  • ulje - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • griz - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • brašno - 4 - 4.5 šolje
  • jaja - 1 komad
  • orasi - 100 g, samleveni
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3.5 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se priprema sirup. U šerpu se sipa voda i šećer i kuva se oko 20 minuta. Skida se sa vatre i ostavlja da se potpuno ohladi.

U posudu za mešenje se stavlja maslac, ulje, kiselo mleko, griz i so. Muti se mikserom. Posle se dodaje prašak za pecivo i brašno. Zamesi se meko testo koje se ne lepi.

Belance se odvaja od žumanca. Žumance se koristi za premazivanje gnezda, a belance za njihovo slepljivanje.

Testo se razvije na tanku koru oko 0.5 cm. Posle se uz pomoć čaše izrežu krugovi. Polovina krugova se seče čepom od flaše po sredini, da se dobiju kao krofnice.

U namazan pleh se ređaju puni krugovi. Krugovi kao krofnice se potapaju u odvojeno belance i stavljaju preko punih krugova testa.

Svako gnezdno se premaže namazanim žumancem odozgo. Peče se u ugrejanoj rerni na 175 stepeni 25 minuta. Gotova gnezda se prelivaju hladnim sirupom, dok su još topla.

Ostavljaju se da upiju sirup (moji su upili potpuno za 2-3 sata) i nakon toga se pune mlevenim orasima po sredini.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti