Način pripreme
Prvo se priprema sirup. U šerpu se sipa voda i šećer i kuva se oko 20 minuta. Skida se sa vatre i ostavlja da se potpuno ohladi.
U posudu za mešenje se stavlja maslac, ulje, kiselo mleko, griz i so. Muti se mikserom. Posle se dodaje prašak za pecivo i brašno. Zamesi se meko testo koje se ne lepi.
Belance se odvaja od žumanca. Žumance se koristi za premazivanje gnezda, a belance za njihovo slepljivanje.
Testo se razvije na tanku koru oko 0.5 cm. Posle se uz pomoć čaše izrežu krugovi. Polovina krugova se seče čepom od flaše po sredini, da se dobiju kao krofnice.
U namazan pleh se ređaju puni krugovi. Krugovi kao krofnice se potapaju u odvojeno belance i stavljaju preko punih krugova testa.
Svako gnezdno se premaže namazanim žumancem odozgo. Peče se u ugrejanoj rerni na 175 stepeni 25 minuta. Gotova gnezda se prelivaju hladnim sirupom, dok su još topla.
Ostavljaju se da upiju sirup (moji su upili potpuno za 2-3 sata) i nakon toga se pune mlevenim orasima po sredini.