Svastikina turšija iz bakinog notesa

08/10/2017
"Svastiki ide od ruke... pravljenje turšije "
Priprema180 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno300 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 960
  • Pregledi tokom meseca1960
  • Pregledi tokom desmice52
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • paprike - 5 kg, crvene
  • paradajz - 3 kg
  • ulje - 300 g
  • šećer - 250 g
  • sirće - 1/2 kg
  • so - 3 supene kašike
  • bele paprike - 250 g, ljute
  • biber - u zrnu
  • piment
  • lovorov list
  • beli luk - 2 gglavice
  • peršun - 3 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Ova ukusna turšija oduzima ceo dan, ali trud i vreme vrede. Predivna i lagano pikantna - idealna za zimske dane.

Crvene paprike se ispeku, oljušte i nakon toga se iseku na komade (4-6 komada).

Paradajz bez semenki se samelje i kuva dok se ne dobije gusta gaša. Jedan savet - lakše je ako je paradajz kuvan, onda da se samelje i nakon toga se stavlja provri.

Za sos:
1) Ulje i sirće stavljamo da provri i stavljamo ljute papričice - vri 10 minuta;

2) Dodajemo šećer i so - vri 5 minuta;

3) Dodajemo biber, lovorov list, piment i paradajz - vri 10 minuta;

4) Dodajemo isečene paprike - vri 20 minuta.

5) Na kraju se dodaje beli luk i iseckan peršun i skida se sa vatre; Poklopi se i ostavlja da se ohladi. Probajte - ako grebe grlo (ako je kiselije sirće) dodajte još šećera. Što više šećera ima, turšija je slađa - to zavisi od vašeg ukusa.

Kad se ohladi sipa se u tegle, količina treba da je ispod ivice tegle, da ih ne otvori ulje.

Tegle se sterilizuju 10 minuta nakon što provre.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija