Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Svastikina turšija iz bakinog notesa

Svastikina turšija iz bakinog notesa

NeliNeli
Početnik
677
Svastikina turšija iz bakinog notesa
Fotografije: Neli
1 / 4
08/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
300 min.
Porcije
12
"Svastiki ide od ruke... pravljenje turšije"

Potrebni sastojci

  • paprike - 5 kg, crvene
  • paradajz - 3 kg
  • ulje - 300 g
  • šećer - 250 g
  • sirće - 1/2 kg
  • so - 3 supene kašike
  • bele paprike - 250 g, ljute
  • biber - u zrnu
  • piment
  • lovorov list
  • beli luk - 2 gglavice
  • peršun - 3 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Ova ukusna turšija oduzima ceo dan, ali trud i vreme vrede. Predivna i lagano pikantna - idealna za zimske dane.

Crvene paprike se ispeku, oljušte i nakon toga se iseku na komade (4-6 komada).

Paradajz bez semenki se samelje i kuva dok se ne dobije gusta gaša. Jedan savet - lakše je ako je paradajz kuvan, onda da se samelje i nakon toga se stavlja provri.

Za sos:

1) Ulje i sirće stavljamo da provri i stavljamo ljute papričice - vri 10 minuta;

2) Dodajemo šećer i so - vri 5 minuta;

3) Dodajemo biber, lovorov list, piment i paradajz - vri 10 minuta;

4) Dodajemo isečene paprike - vri 20 minuta.

5) Na kraju se dodaje beli luk i iseckan peršun i skida se sa vatre; Poklopi se i ostavlja da se ohladi. Probajte - ako grebe grlo (ako je kiselije sirće) dodajte još šećera. Što više šećera ima, turšija je slađa - to zavisi od vašeg ukusa.

Kad se ohladi sipa se u tegle, količina treba da je ispod ivice tegle, da ih ne otvori ulje.

Tegle se sterilizuju 10 minuta nakon što provre.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: