Čokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivom

11/10/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3733
"Dame i gospodo, predstavljamo vam najukusniju čokoladnu tortu koja i izgleda efektno, a koja nas jednostavno ostavlja bez reči "
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano690
  • Pregledi tokom meseca46
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • marcipan od badema - 225 g
  • šećer - 100 g, kristal
  • smeđi šećer - 100 g
  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 225 ml, hladno
  • brašno - 250 g, belo
  • kakao - 60 g, visok procenat
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • čokolada - 100 g u kapljicama (ili isečena na male parčiće)
  • lešnici - 60 g, blago namrvljeni i zapečeni
  • pistaći - 60 g, blago zapečen
  • maslac - 250 g, istopljen
  • ČOKOLADNI PRELIV
  • pavlaka - 200 ml, visok procenat mlečne masti
  • kakao - 1 kašičica, visok procenat
  • čokolada - 200 g
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Dubok kalup za tortu, rebrast, mnogo dobro podmazan.

Blago izlomljeno orašasto voće se zapeče u suvom tiganju. Ohladi se. Bademova pasta se umuti u blenderu dok se ne pretvori u mrvice.

Stavlja se u posudu miksera, ili ručnog miksera i dodaju se jaja, jedno po jedno, slede čokoladne kapljice, mleko, kakao se meša sa belim šećerom i dodaje se kroz cediljku i smeđi šećer u porcijama, brašno sa praškom za pecivo i orašasto voće.

Na kraju se dodaje i maslac istopljen na sobnoj temperaturi. Umuti se na umerenoj brzini samo dok ga ne upije smesa. Sipa se u kalup i peče se na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Ostavlja se u kalupu oko 15 minuta i okreće se na rešetku. Hladi se potpuno.

Čokoladni preliv:
Pavlaka, maslac i kakao se zagreju do tačke ključanja. Prelivaju se čokoladni parčići, ostavlja se 1 minut i nakon toga se meša u gladak i sjajan krem. Ohladi se na sobnoj temperaturi.

Treba da se zgusne da može da se stavi u špric i da se našpricaju lente preko torte. Ohladi se na sobnoj temperaturi. Raseče se na parčiće torte, blago po dijagonali.

Izvor: Bruno Albouze

Beleška: Marcipan od badema je mekan i jako elastičan pre nego što se koristi. Da bi bilo lakše, isekla sam je nožićem na manje parčiće i samlela u blenderu na mrvice. Marcipan od badema nije teško naći u prodavnicama, prodaje se u kalupima.

Ovaj slatkiš je između torte i kolača, ne mogu tačno da ga odredim, ali više je torta. Raskošan ukus marcipana, mnogo čokolade i hrskavo orašasto voće. Veoma lak za pravljenje, Jedino, što može da se zameni ako nedostaje jeste pistać, sa zapečenim orasima.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti