Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pene a la Formađi

Pene a la Formađi

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Pene a la Formađi
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
12/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
4
"Nije loše ako vam se pripije čaša belog vina sa ovom aromatičnom pastom sa sirevima"

Potrebni sastojci

  • pene - 450 g
  • bosiljak - oko 10 listova
  • za formadji sos
  • pavlaka za kuvanje - 300 ml
  • sveže mleko - 200 ml
  • gorgonzola - 200 g
  • topljeni sir - 60 g
  • sir - 150 g, filadelfija
  • praziluk - 1 struk, beli de
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • paradajz - 1 komad, mali, zreo
  • šunka - 200 g (ili dimljeno meso po izboru)
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so
  • beli biber
  • čeri paradajz - i listovi svežeg bosiljka za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo sos tako što iseckamo praziluk mnogo sitno i propržimo u maslinovom ulju da omekša, na umerenoj vatri. Dodajemo izrendan beli luk i paradajz, mešamo 2 minuta, nakon toga stavljamo šunku isečenu na sitne parčiće.

2. Sipamo pavlaku i mleko i čim provri stavljamo sve sireve - prvo gorgonzolu, mešamo dok se ne rastopi, nakon toga krem sir filadeldija i na kraju topljeni sir.

3. Kuvamo 5 minuta na tihoj vatri, mešamo periodično dok se sirevi potpuno ne rastopte i dok se ne dobije homogena smesa srednje gustine. Začinimo solju i biberom.

4. Pripremamo pastu prema uputstvu za upotrebu i kad bude gotova obilno je pospem hladnom vodom i procedimo.

5. Neposredno pre serviranja iseckamo bosiljak i stavljamo u gotov sos.

6. Po želji možete pomešati pene sa sosom, a možete servirati posebno, tako što svako sipa količinu po želji.

7. Svaku porciju dekorišite čeri paradajzom i listovima svežeg bosiljka za još svežine i mirisa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: