Bobotaj

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Bobotaj
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
15/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Otišli smo čak do Afrike da bi pronašli autentični recept za ove specijalne ćuftice od jagnjećeg mesa"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće mleveno meso - 800 g
  • beli hleb - 2 kriške
  • sveže mleko - 200 ml
  • maslinovo ulje - 2 kašike / ulje /
  • crveni luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 čen
  • kari - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • kurkuma - 1 kašičica
  • limun - kora od 1 limuna
  • limunov sok - 2 kašičice
  • smeđi šećer - 1 kašičica /može i obični /
  • so - 1 kašičica
  • bademi - 12 komada, smrvljeni
  • suvo grožđe - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Bobotaj je tradicionalno jelo iz Južne Afrike. Ono predstavlja pikantnu smesu začina i mlevenog jagnjećeg mesa, zapečeno u rerni sa prelivom od jaja i kiselog mleka. Pripremljeno u obliku ćuftica i bez preliva, takođe je veoma ukusno.

Stavite hleb u posudu i prelijte ga svežim mlekom, da ga upije.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i u njemu propržite luk i beli luk. Dodajte kari, kurkumu i lagano promešajte. Ostavite na minut na vatri.

Skinite tiganj sa vatre, dodajte koru od limuna, sok od limuna, šećer, so, mleveno meso, smrvljene bademe, hleb i biber.

Napravite od ove smese male ćuftice i poređajte ih u pleh.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Poslužite ih uz odgovarajuću sezonsku salatu.

Jagnjeće mleveno meso možete zameniti teletinom ili mešavinom mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: