Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Mirisna srca sa cvetovima lavande

Mirisna srca sa cvetovima lavande

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Mirisna srca sa cvetovima lavande
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
23/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
26
"Nije prosto recept, nego romantična izjava ljubavi ..."

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada /sačuvamo 1 žumance za premazivanje/
  • brapn šećer - 1 kašičica, puna
  • kisela pavlaka - 4 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • mast - 2/3 biljna
  • vanila - 1 štapić
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • poslastičarska boja - ljubičasta, mnogo malo /nekoliko mrvica praka/
  • brašno - za meko testo
  • lavanda - 1 kašičica, cvetovi
  • šećer od lavande - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pomešamo jaja /2 komada i jedno belance/ sa šećerom.

Mutimo mikseeom dok ne pobele, nakon toga dodajemo pavlaku, prethodno pomešanu sa sodom i bojom /paziste, stvarno ćete sa samo nekoliko mrvica boje dobiti laganu nijansu, ja sam sipala previše i dobila sam boju koja mi se nije dopala/.

Nastavljamo da mutimo. Isečemo štapić vanile i sastružemo semenke.

Dodajemo preostale arome - lavandu i koru limuna. Sipamo smesu u posudu sa brašnom. Zamesimo meko i elastično testo, dodajemo po malo brašno, dok se ne dobije zeljena gustina.

Razvučemo testo na list debljine oko 1 cm. Od njega isečemo oblike srca. U posudi pomešamo preostalo žumance sa nekoliko kapljica biljne masti. Namažemo četkicom i posipamo šećerom od lavande.*

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Vadimo mirišljava srva i pokrivamo ih krpom da bi bili mekani i vazdušasti.

* U domaćim uslovima možemo da pripremimo šećerom od lavande za ove keksiće. Potrebno je da sakupimo suve cvetove lavande i da u njih dodamo duplu količinu šećera. Zatvaramo u teglu i čuvamo misire tokom cele godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: