Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Topla pogača sa sirom za večeru

Topla pogača sa sirom za večeru

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211363k121
Topla pogača sa sirom za večeru
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
27/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Sa ovakvom pogačom za večeru, čak nećemo pitati ni šta je glavno jelo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g + još za mešenje
  • sir - 200 g, belo
  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, ceđeno
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 10 g, suvi, Dr. Oetker
  • maslac . 125 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • piskavica - 1 supena kašika (ili čubar po želji)
  • crni susam - 1 supena kašika
  • beli susam - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu prosejemo brašno i so. U posebnoj posudi pomešamo deo (150 ml mlakog mleka) kvasac, šećer i kašiku brašna.

Dok čekamo da se kvasac aktivira, u posudi mikserom umutimo preostalo (200 ml) mleka, kiselo mleko, jaja na sobnoj temperaturi i 1/3 rastopljenog maslaca.

Pomešamo suve i tečne sastojke. Od njih zamesimo meko i elastično testo koje delimo na 5 jednakih delova i ostavljamo da nadođu 40 minuta.

Sir krupnije izrendamo i u njega dodajemo piskavicu. Žumanca umutimo sa 1 supenom kašikom svežeg mleka.

Razvučemo u krug četiri lopte. Svaku premažemo rastopljenim maslacem i posipamo sirom i piskavicom. Poređamo ih jedan preko drugog. Poslednji ostavljamo bez nadeva.

Razvučemo jagano još jednom i oblikujemo krug prečnika oko 55 cm. Isečemo na osam delova (kao picu). Svaki od njih uvijemo u rolat ka oštrom kraju. Dobijeni roščić sečemo na dva dela.

Rasporedimo ih u krug oko pleha /prečnika 35 cm/ koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Preostalo parče razvučemo u pravougaonik i ponovo premažemo masalcem i posipamo sirom.

Uvijamo ih u rolat, koji sečemo na kriške po dijagonali, debljine oko 3 cm. Njih poređamo u sredinu, a kraj rolata stavljamo u centar. Ostavljamo da nadođe još 40 minuta (ako je toplo vreme).

Pogaču obilno premažemo žumancem, posipamo semenkama i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni.

Pečemo dok ne bude gotovo, prvih 40 minuta pokrivamo folijom, a posle skidamo da dobije zlatnu boju. Vadimo iz pleha i stavljamo preko rešetke i pokrivamo pamučnom krpom.

Prijatna večera!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: