Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Specijalna penjurlija sa bogatim nadevom

Specijalna penjurlija sa bogatim nadevom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Specijalna penjurlija sa bogatim nadevom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
31/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Gledajte na ovo kao na sakrivenu penjurliju sa jedinstvnim nadevom"

Potrebni sastojci

  • voda - 300 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica, ravna
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • suvi kvasac - 1 paket
  • brašno - oko 400 g
  • za nadev
  • masline - 200 g, iseckane
  • paprike - 150 g, pečene
  • sir - 150 g
  • kačkavalj - 50 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sir - 30 g
  • origano - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte vodu, treba da bude mlaka. U deo vode sipajte kvasac i šećer i ostavite na 10 minuta da se aktivira. Preostalu vodu sipajte u posudu i dodajte maslinovo ulje i kvasac.

Dodajte prosejano brašno u etapama i zamesite veoma meko testo, koliko da pridržavate rukama. Stavite ga u posudu, namazanu maslinovim uljem, uvijte ga i ostavite na toplom 45 minuta.

Za to vreme pomešajte isečene i oprane masline, paprike, isečene na trakice, mrvljeni sir, izrendani kačkavalj i 1 supenu kašiku maslinovog ulja, dobro promešajte.

Obilno namažite pleh maslinovim uljem, sipajte nadošlo testo u njega, razvucite koru rukama (nemojte je mesiti). Odozgo rasporedite nadev. Savijte testo kao kesu, uhvatite ga sa svih strana i vucite ka sredini pleha da biste zatvorili nadev (veoma je jednostavno).

Okrenite testo i rasporedite rukama ravnomerno po celom plehu, zabijate prste u njega da se dobije hrapava površina. Pomešajte umućeno jaje sa mrvljenim sirom, maslinovim uljem i začinima. Namžite oblikovanu penjurliju.

Ugrejte rernu na 230 stepeni i stavite pleh u nju, smanjite na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo ili dok se ne dobije zlatnobraonkasta boja. Veoma, ali veoma je ukusna penjurlija iz grčke kuhinje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: