Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćuftice sa raskošnim sosom od luka

Ćuftice sa raskošnim sosom od luka

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5801352k129
Ćuftice sa raskošnim sosom od luka
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
31/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Dobrodošli u raj ukusnih gozbi sa ćufticama"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • sveže mleko - 3 supene kašike
  • prezle - 50 g
  • jaja - 1 komad
  • beli luk - 1 čen
  • rakija - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • za sos
  • luk - 3 glavice, velike
  • maslac - 30 g
  • bujon - 300 ml, teleći
  • belo vino - 200 ml, muskat
  • majonez - 200 g, mlečni
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • biber
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • beli luk - 1 čen
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Umesite mleveno meso u posudi sa jajetom, začinima, mlekom, prezlom, izgnječenim belim lukom i rakijom. Alkohol u smesi sprečava da ćuftice upiju mast.

Oblikujte ćufice veličine loptice za ping pong.

Isecite luk na sitne komade. Vino stavite u teglu i dodajte majonez. Zatvorite i energično mućkajte, tako da se dobije homogena tečnost. Ostavite sa strane.

Stavite maslinovo ulje u dubok tiganj i ugrejte. Porpžite ćuftice u masti dok ne dobiju zlatnobraon boju. Izvadite ih i stavite na ubrus.

Za sos ćemo koristiti istu mast, ali je precedite, da ne upadnu izgoreli ostaci. Stavite samo oko 3 supene kašike masti, druga vam neće biti potrebna, koristite isti tiganj i nemojte ga prati.

Ugrejte mast ponovo, stavite luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte kašičicu šećera, promešajte i sipajte bujon. Ostavite da provri i sipajte tečnost od vina i majoneza, koju ste prethodno pripremili.

Promešajte i vratite ćuftice u tiganj.

Sitno isecite čen belog luka i peršun.

Dodajte suve sastojke u sos i ostavite na umerenoj temperatuti 10 minuta. U međuvremenu promešajte. Na kraju, kada tečnost ispari i sos postane gušći, stavite maslac i beli luk, promešajte, ostavite još nekoliko minuta i čim se sos zgusne skinite sa vatre.

Pospite svežim peršunom i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: