Carska penjurlija

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Carska penjurlija
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
31/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Za nas je pitanje časti da na trpezu stavimo Carsku penjurliju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g + 100 za mešenje
  • sveže mleko - 350 ml, mlako
  • kvasac - 7 g, suv
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 3 supene kašike
  • za posipanje
  • sir - oko 400 g
  • semenke - laneno seme, susam ili mak
  • za premazivanje
  • maslac - 200 g, kravlji, rastopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Sveže mleko treba da bude mlako.

U posudu stavite sveže mleko i rastvorite kvasac, dodajte kašiku šećera i promešajte. Ostavite 10 minuta da se aktivira.

U drugoj posudi umutite jaja, stavite jedno celo i jedno žumance drugog. Belance ostavite za premazivanje na kraju. U njih dodajte kiselo mleko i ulje.

Prosejte brašno u veliku posudu, posolite, napravite udubljenje i sipajte smesu od jaja. Počnite da mešate, tako što dodajte malo od mleka sa kvascem. Mešajte dok se ne upiju svi sastojci i dok se ne dobije lopta od testa, koja se ne lepi.

Sipajte smesu na radnu površinu i počnite energično da mesite, ako je potrebno dodajte još malo brašna, tako da oblikujete loptu koja se ne lepi po rukama. Testo treba da bude glatko, meko i elastično.

Pokritje testo folijom ili krpom i ostavite na toplom da nadođe jedan sat. Nadošlo testo podelite na četiri jednaka dela, svaki oblikujte i pokrijte, ostavite da odstoje još 10 minuta.

Pospite radnu površinu sa malo brašna, uzmite jednu loptu i razvucite u okruglu i tanku koru. Sir izmrvite u tanjir.

Podelite ga na četiri dela, tako da vam bude dovoljno za svaku koru. Namažite razvijenu koru maslacem, pospite sirom i savijte koru u oblik koverte. Ostavite je sa strane.

Razvucite sledeću loptu, ponovo je namažite maslacem, pospite sirom i pre nego što je savijete u sredinu stavite prvu koru u obliku koverte.

Uzmite dva po dva suprotna kraja kore i savijte preko koverte od testa u sredini, kad pokrijete stavite sa strane.

Uradite isto sa preostale dve loptice, pre nego što ih savijete stavljate dovojeno testo. Na kraju treba da dobijete veliki debeo sloj testa koji liči na koverat.

Okrenute savijene delova na dole i oklagijom razvijte u krug prečnika tepsije u kojoj ćete peći.

Preporučujem vam da ne bude veliki. Koristite najviše 30 cm prečnik i obavezno sa visokim ivicama, da bi penjurlija mogla da raste. Ja lično koristim dno stare elektične šerpe.

Namažite pleh (kalup) sa malo maslaca, ako više volite stavite papir za pečenje. Pažljivo prebacite testo u pleh. Oštrim nožem odozgo isecite 8 trpuglova, kao da sečete tortu. Ja sam napravila da budu duboki, ali ne stižu do dna.

Pokrijte i ostavite na 30 minuta da ponovo nadođe i da se udvostruči. Ugrejte rernu na 170 stepeni. Penjurliju namažite belancem, pazite da ne stavljate u proreze zato što će se zalepiti prilikom pečenja, možete namazati i žumancem.

Po želji pospite semenkama, ja sam koristila laneno seme.

Stavite pleh u rernu i pecite 30-40 minuta, posmatrajte je, ako počne da crni odozgo stavite list aluminijumske folije.

Izvadite pečenu penjurliju i ostavite da se ohladi na metalnoj rešetki. Penjurlija je meka kao pamuk, sa hrskavom koricom, mnogo sipa i mirisa maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: