Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pihtije»Tradicionalna topla Pača (pihtija)

Tradicionalna topla Pača (pihtija)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Tradicionalna topla Pača (pihtija)
Fotografije: Diana Kostova
1 / 5sa Videom
03/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

Potrebni sastojci

  • svinjske nožice - 3 komada
  • svinjske uši - 2 komada
  • svinjske grudi - 300 g
  • crni luk - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 - 2 prstohvata
  • biber - 4 - 5 zrna
  • beli luk - 1 glava
  • sirće - 100 ml, vinsko
  • ljuta paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • ljute papričice - suve
* merne jedinice

Način pripreme

Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškaricma, prisutna u bugarskom narodu.

Očišćeni, oprani i u vodi natopljeni nusproizvodi (uši i nogice), kao i svinjske grudi, prelivaju se hladnom vodom. Kuvamo na jakoj ringli i čim voda provri, smanjujemo temperaturu i dodajemo biber i so.

Bujon u sastojci se krčkaju dok se potpuno ne raskuvaju. Odvajamo meso od kostiju, uši i svinjske grudi sečemo na parčiće.

Od bujona procedimo 1 litar. U njega stavljamo na sitno isečene luk i šargarepu, svinjsko meso odvojeno od kosti i isečeno, malo aleve paprike i ljutu papriku. Dolivamo i sveže mleko (dok od njega sačuvamo 50 ml).

Pača se krčka na slaboj ringli.

Za to vreme oljuštimo beli luk i izgnječimo ga u kašicu u drvenom avanu sa malo soli. Dodajemo sirće i mešamo. Pre nečo što sklonimo paču s ringle zgušnjavamo je tako što u 50 ml hladnog svežeg mleka smešamo kašiku brašna. Serviramo paču obavezno toplu, garniranu sa sirćetom i belim lukom i posutu ljutom alevom paprikom.

Pojašnjenje: U receptu se nalaze proizvodi - svinjski repovi i/ili deo glave, koje sam zamenila svinjskim grudima.

Biljnu mast ne dodajem, jer je bujon od svinjetine dovoljan.

Ne začinjavam paču, jer se pri ponovnom zagrevanju od jaja ukus želea menja (stvar ukusa).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: