Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Tradiconalna bugarska penjurlija - tutmanik sa maslacem i sirom

Tradiconalna bugarska penjurlija - tutmanik sa maslacem i sirom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k330
Tradiconalna bugarska penjurlija - tutmanik sa maslacem i sirom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
03/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Ne postoji ništa lepše od bugarskog tutmanika"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • sveže mleko - 50 ml
  • voda - 50 ml, topla
  • sveži kvasac - 42 g
  • maslac - 60 g, rastopljen
  • kiselo mleko - 150 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica, ravna
  • brašno - 650 g
  • sir - 250 g
  • maslac - 70 g, mekan
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 50 ml
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u pomešanoj toploj vodi i mleku, zajedno sa šećerom i 2 supene kašike brašna, promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira.

Posebno umutite jaja i belance, dodaje kiselo mleko i rastopljeni maslac, promešajte. U dubokoj posudi prosejte brašno, napravite udubljenje u njemu i dodajte so.

U njega dodatje smesu od jaja i kvasac, promešajte i zamesite meko testo. Ostavite testo na 1 sat da se udvostruči, pospite brašnom radnu površinu i stavite testo, mesite i podelite na četiri lopte.

Svaku loptu razvucite oklagijom na list debljine 0.5 cm, odvojeno. Poređajte listove jedan preko drugog, između njih namažite mekanim maslacem, poslednji list ne mažete.

Razvucite listove na koru, i trudite se da dobije kvadratni oblik. Odozgo premažite maslacem i ravnomerno pospite rendanim sirom.

Uvijte kore u rolat i isecite na rolate debljine 2 cm. Poređajte rolate u pleh, obložen paporom za pečenje, jedan do drugo. Penjurliju namažite umućenim žumancem sa svežim mlekom i pospite susamom.

Ostavite tako na 15 minuta, stavite penjurliju u prethodno ugrejan pleh na 180 stepeni i pecite 45 minuta dok ne dobije boju po vašoj želji.

Gotovu penjurliju pospite sa malo vode i uvijte u čistu krpu na 15 minuta, servirajte i užvajte u njoj!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: