Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Čokoladni kolač sa Oreo keksom, tofi kremom i orašastim plodovima

Čokoladni kolač sa Oreo keksom, tofi kremom i orašastim plodovima

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3672k230
Čokoladni kolač sa Oreo keksom, tofi kremom i orašastim plodovima
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
07/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Užitak se ne meri u kalorijama, nego u prijatnom trenucima sa dragim ljudima"

Potrebni sastojci

  • za kolač
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 80 g
  • slatka pavlaka - 80 ml
  • instant kafa - 3 kašičice
  • crna čokolada - 100 g
  • brašno - 1 i 1/4 šolje
  • rum - 1/2 kašičice esencije
  • za tofi krem
  • šećer - 1 šolje
  • maslac - 60 g
  • pavlaka - 200 ml
  • bela čokolada - 50 g
  • za posipanje
  • orasi - 1 šolja (bademi, lešnici itd.) krupnije samleveni
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu stavite pavlaku, čokoladu i maslac. Stavite na vatru i mešajte dok se ne rastopi. Sipajte kafu, rastvorenu u 20 ml vode. Ostavite smesu da se ohladi. Prosejte brašno sa praškom za pecivo u odgovarajuću posudu.

Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite na mekan sneg. Dodajte esenciju i žumanca jedno po jedno u čokoladnu smesu, nakon svakog mešajte. Dodajte belanca, promešajte pažljivo i sipajte smesu u brašno. Dobro promešajte.

Namažite kalup za kuglof i pospite kakaom. Sipajte 2/3 smese i poređajte keks. Pokrijte preostalom smesom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Ostavite kolač da se ohladi. U kaseroli karamelizujte šećer sa maslacem. Kada dobije karamel boju, sipajte toplu pavlaku. Mešajte dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre i dodajte čokoladu. Ostavite da se malo ohladi. Odvojite jedan deo karamela, a drugi dodajte u umućenu pavlaku. Stavite kolač u odgovarajući tanjir. Napunite šrpic karamel kremom i ukrasite. Pospite orasima i prelijte karamel prelivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: