Letnja torta Svežina

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Letnja torta Svežina
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 4
09/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Dobrinka je obećala da će nam sačuvati jedno parče ove neverovatno ukusne letnje torte Svežina, a svi ostali mogu da pogledaju recept ovde"

Potrebni sastojci

  • za koru od puslica i puslice
  • belanca - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • skrob - 1 supena kašika, kukuruzni
  • kokosovo brašno - 3 supene kašike
  • za parfe
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 50 g
  • bela čokolada - 50 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka - 250 ml
  • dinja - 250 g, pire
  • želatin - 2 komada
  • lubenica - 10 komada, loptice
  • kokosovo brašno - 2 - 3 supene kašike
  • za želirani sloj
  • dinja - 200 ml, sok
  • želatin - 1 komad
  • dinja - loptice
  • lubenica - loptice
  • za ukras
  • pavlaka
  • bela čokolada
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite belanca na mekan krem. Dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodajte skrob i mešajte spatulom. Dodajte i kokosovo brašno i ponovo pažljivo promešajte.

Na papiru za pečenje ocrtajte krug 22 cm. Sipajte smesu za puslice u špric i popunite nacrtane krugove. Od preostale smese napravite puslice. Pecite na 100 stepeni oko 1 sat. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

U šerpi umutite žumanca, šećer i mleko. Stavite na vatru i ostavite da provri. Mešajte oko 5 minuta i dodajte čokoladu i želatin, prethodno potopljen u malo vode. Lepo promešajte da se rastopi. Ostavite da se ohladi i nakon toga dodajte u umućenu pavlaku i pire od dinje.

U obruč stavite koru. Sipajte 1/2 krema. Pospite kokosovim brašnom. Po ivicama porđajte loptice lubenice, a u sredinu puslice. Pokrijte preostalim delom krema.

Lepo poravnajte i ostavite u zamrzivaču na 30 minuta. Izvadite i odozgo poređajte loprice od dinje i lubenice.

U sok od lubenice dodajte želatin /pripremljen prema uputstvu/. Pažljivo ga sipajte preko loptica. Vratite tortu u frižider bar na 5-6 sati, najbolje celu noć.

Izvadite i ukrasite ružicama šlaga i sitno izrendanom belom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: