Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pirog»Pirog sa jabukama, orasima i semenom maka

Pirog sa jabukama, orasima i semenom maka

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3692k233
Pirog sa jabukama, orasima i semenom maka
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
09/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
7
"Vazdušast, mek i aromatičan pirog, pogodan za doručak ili za dezert!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 125 ml
  • kvasac - 20 g
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • šećer - 75 grama
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - oko 400 g, za meko testo
  • za nadev
  • jabuke - 3 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • mak - 50 g
  • orasi - 50 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • šećer - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte mleko i u njemu rastopite maslac i šećer. Umutite jaja (bez jednog žumanceta) sa prstohvatom soli i dodajte ih u mleko.

Prosejte brašno u posudu. Podelite ga na dva dela. U jedan namrvite kvasac i sipajte smeu od jaja. Promešajte i postepeno dodajte i ostatak brašna. Prebacite ga na radnu površinu i zamesite meko testo. Ostavite da naraste do ne udvostruči svoju zapreminu.

Operite suvo grožđe i osušite ga. Stavite mleko da provri i dodajte mu oprano seme maka. Kuvajte dok mleko skoro ne provri. Dodajte mu orahe i suvo grožđe. Dobro promešajte.

Očistite, oljuštite isecite jabuke na kriške.

Razdelite testo na 7 jednakih delova. Svaki razvijte u ovalnu koru. U jedan kraj stavite nadev i uvijte u rolat. Preko njega po dužini naređajte kriške jabuka. Uvijte pažljivo u ružicu.

Tako uradite i sa ostalim sastojcima. Poređajte ružice ravno u podmazan kalup (26 cm). Ostavite da narastu oko 30-40 minuta. Namažite žumancem umućenim sa malo svežeg mleka i pospite šećerom.

Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: