Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Pečena Bundeva»Bundeva sa karamelom i bogatim nadevom

Bundeva sa karamelom i bogatim nadevom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Bundeva sa karamelom i bogatim nadevom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
13/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
39 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
119 min.
Porcije
12
"Genijalnog ukusa i nedoljivog mirisa, desert koji će pokupiti sve ovacije"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 1 komad oko 2 kg (okrugla)
  • za karamel
  • sveže mleko - 450 ml
  • jaja - 4 komada, M veličina
  • braon šećer - 5 supene kašike
  • vanila - 2 komada
  • i još
  • višnjevača - 3 supene kašike, domaća
  • musli - 5 supenih kašika
  • suve šljive
  • suve brusnice
  • suve kajsije
  • suvo grožđe
  • urme
  • jabuke - 1/2 komada (isečena na komade)
  • kruške 1/2 komada (isečena na komade)
  • dunje - 1/2 komada (isečena na komade)
  • lešnici
  • orasi
  • cimet - 2 štapića
  • med - za prelivanje prilikom serviranja
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo bundevu i isečemo poklopac. Očistimo od semenki, uvijamo u aluminijumsku foliju i stavimo je u odgovarajuću posudu (ja sam korsitila duboku šerpu, odgovarajću za pečenje u rerni). Po ivicama posipamo musli.

Od svežeg mleka, jajeta i vanile pasiramo smesu za krem. U kaseroli rasopimo malo šećera i gotov krem sipamo na dno bundeve, zajedno sa mlečnom smesom.

Voće i orašaste plodove, prethodne večeri potopljene, dobro ocedimo iz vode.

Stavljamo ih u posudu sa likerom od višanja, i kojem je bio štapić cimeta. Odstoji oko jedan sat, nakon toga ga isečemo ili stavljamo cele.

Oni su dosta slatki, zato pazite kad ih budete sladili. Ne stavljamo med u bundevu, zato što će se prilikom termičke obrade izgubiti njegovi cenjeni sastojci. Prelivamo kriške prilikom serviranja.

Sa ovom mirisnom i šarenom smesom punimo bundevu i stavljamo poklopac.

Pokrijemo ivicama folije da ne bi izgorela i sipamo u posudu jedan prst vode od otvora bundeve.

Stavljamo je u ugrejanu rernu na 160 stepeni, pazimo da voda u posudi ne provri. Pečemo dok desert ne bude gotov, zato što termička obrada zavisi od njene veličine. Kad se potpuno ohladi skidamo foliju i sečemo je na kriške. Polivamo medom i posipamo mlevenim orasima.

Savet: Nisam navela količinu nekih od sastojaka, zato što oni zavise od veličine bundeve. Meni je ostalo malo nadeva koji sam zapekla u maloj vatrostalnoj činiji posebno. Dobila sam odličan krem karamel sa voćem, ali bez orašastih plodova!

Što se tiče izbora sastojaka, zavisi od vašeg ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: