Kolač Negresa

15/11/2017
"Čarobna slatkoća u svakom zalogaju "
Priprema45 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno90 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 231
  • Pregledi tokom meseca94
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 2 šolje
  • soda bikarbona - 1 ravna supena kašika
  • kakao - 3 ravne supene kašike
  • cimet - 1/2 kesice
  • za preliv
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • za krem od maslaca
  • maslac - 125 g, mekan
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • žumanca - 1 komad
  • vanila - 1 komad
  • za krokan
  • šećer - 1 šolja
  • orasi - 1/2 šolje (mogu i drugu orašasti plodovi)
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo mleko, ulje i šećer (ja sam mešala žicom). Dodajemo brašno pomešano sa kakaom, sodu i cimet.

Smesu sipamo u namazan, okrugao pleh srednje veličine. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Čačkalicom probamo da li je gotova.

Pazimo da ne izgori, zato što se ispeče brzo. Prilikom pečenja kolač se rasprsne malo odozgo, ali to nije problem, posle ga prelivamo i to se ne vidi.

U kaserolu stavljamo sastojke za sirup na vatru da provre, ali da se ne zgusnu. Ostavljamo da se dobro ohladi i prelivamo hladnu koru hladnim sirupom. Obavezno je da i kora i sirup budu potpuno hladni.

Nakon toga pripremamo krem od maslaca. Prvo umutimo i maslac i mažemo preko prelivenog kolača.

Poslednji korak je da napravimo grilijaš. Karamelizujemo šećer u posudi dok se ne dobije svetao karamel, dodajemo orahe i dobro pomešamo. Sipamo na aluminijumsku foliju i sačekamo da se stvrdne. Izlomimo na male komade i izmrvimo (ja sam ih izlomila čekićem za meso).


slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija