Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Odlično zapečeno jelo sa crvenom cveklom, krompirom i spanaćem

Odlično zapečeno jelo sa crvenom cveklom, krompirom i spanaćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Odlično zapečeno jelo sa crvenom cveklom, krompirom i spanaćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 13
19/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
6
"Ako treba da opišemo ovo zapečeno jelo samo sa dve reči, izabraćemo ove - neverovatno ukusno"

Potrebni sastojci

  • krompir - 3 - 4 komada
  • spanać - 250 g
  • crvena cvekla - 250 g
  • praziluk - 200 g
  • maslinovo ulje - 100 ml + za posipanje
  • maslac - 20 g
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • za preliv
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika, pune, ceđeno
  • sir - 100 g
  • grojer sir - 60 g (ili kačkavalj)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite cveklu tako što je dobro operete tekućom vodom. Namažite je sa malo ulja i uvijte u aluminijumsku foliju. Pecite na 200 stepeni oko jedan sat. Probajte viljuškom i ako vam se čini da je tvrda, pecite dok ne bude gotova.

2. Oljuštite i isecite krompir na tanke kriške, posolite ga i pospite biberom. Poređajte ih u pleh, pokrijte jednim ili sa dva sloja ivice i dno.

Pospite sa malo maslinovog ulja po ivicama, a u sredini rasporedite maslac, isečen na komadiće. Pecite na 190 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije lepu boju.

3. Za to vreme pripremite nadev od spanaća, iseckajte praziluk i dinstate sa prstohvatom soli dok ne omekša, u maslinovom ulju. Dodajte spanać, isečen ili cele listove - kako volite. Kuvajte 4-5 minuta i skinite sa vatre.

4. Gotovu cveklu isecite na kriške i poređajte preko krompira jedan sloj, pospite sa malo soli i bibera i rasporedite nadev od spanaća.

5. Umutite jaja za preliv sa kiselim mlekom i unutra izmrvite sir. Prelijte jelo i pecite ga dok ne porumeni (200 stepeni), nakon toga izrendajte kačkavalj (ili grojer sir) i ponovo stavite u rernu dok se ne rastopi i dok se ne dobije lepa, zlatna korica.

6. Zapečeno jelo servirajte toplo i uživajte u njegovom čudesnom ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti