Preliven kolač bez gutena

19/11/2017
"Ukusan poklon za one, koji ne podnose gluten "
Priprema15 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno30 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 099
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • so - 2 prstohvata
  • orasi - 200 g, mleveni
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • šećer - 5 supenih kašika
  • za preliv
  • smeđi šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1/4 šolje
  • mandarine - sok od jedne
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojimo belanca od žumanaca. Belanca umutimo zajedno sa prstohvatom soli na gustu penu, koja se prilikom okretanja ne razliva.

Žumanca umutimo sa šećerom i prstohvatom soli dok se ne dobije svetložut krem. Počinjemo postepeno da dodajemo smesu od belanaca u žumanca, mešamo pažljivo. Kad se dobije homogena smesa sipamo 2/3 mlevenih oraha i prašak za pecivo i mešamo

Smesu sipamo u pravougaoni pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.

Pečemo u ugrejanoj oko 10-15 minuta dok dobiju lepu braonkastu boju. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.

Za sirup sipamo smeđi šećer i vodu u šerpu i ugrevamo na vatri. Kuvamo 3 minuta i dodajemo isceđeni sok od mandarine. Kuvamo još 2-3 minuta i skidamo sa vatre.

Hladan kolač isečemo na komade i prelivamo topim sirupom. Odmah posipamo odvojenim mlevenim orasima.

Ostavljamo na 2-3 sata da upije sirup i serviramo.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti