Pufi kiflice

24/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3455
"Ovo su bile najvazdušastije kiflice. Morate u to lično da se uverite "
Priprema90 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno115 min.
Porcije32
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 463
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 500 ml
  • ulje - 200 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • suvi kvasac - 1 kašika (20 g, svež)
  • jaja - 2 cela + 1 belance
  • Za nadev
  • margarin - 200 g
  • sir - 200 g
  • još
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 1 kašika
  • sveže mleko - 2 kašike
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku rastvorite kvasac, dodajte šećer i 2-3 kašike brašna. Ostavite na toplom da naraste.

Umutite blago jaja i jedno belance (žumance je za mazanje), dodajte ulje. Prosejte brašno, napravite udubljenje, stavite so i sipajte narasli kvasac i smesu od jaja.

Zamesite testo, da bude mekano, ne dodajte više brašna. Ostavite da naraste i udvostruči ili utrostruči svoj obim.

Namažite radnu površinu uljem. Podelite na 32 lopte, može i manje, ako želite da su vam kiflice veće. To postaje lako oblikujući testo u dugu salamu. Svaku loptu razvijte u elipsu dužine oko 30 cm - trećinu isecite na trake ili pređite valjkom za testo da se dobiju romboidi.

Za nadev izgnječite sir viljuškom i dobro zamešajte s margarinom.

Nanesite po jednu kašičicu smese preko neisečenog dela razvijene elipse i razmažite. Uvijte kiflicu. Stavite ih u posudu za pečenje preko papira za pečenje, ostavljajući rastojanje između njih.

Ostavite da narastu, namažite ih umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom.

Pospite susamom, može makom, semenkama ili šećerom, ako ih pravite sa marmeladom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zaltastu preplanulost.

Beleška: Možete da ih napravite s različitim nadevom, ali margarin je obavezan. Možete da koristite i maslac umesto margarina, ali s njim su najvazdušastije dva-tri dana, ali sumnjam da li će ostati toliko. Jedu se odmah dok su još tople - bar je kod nas tako.

Možete kada napravite kiflicu da je uvijete u puža, tako budu mnogo lepi mafinčići.

Nek vam je slatko!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti