Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Paprikaš od sočiva sa čorizom i paškanatom

Paprikaš od sočiva sa čorizom i paškanatom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Paprikaš od sočiva sa čorizom i paškanatom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
27/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Volimo sočivo, ali kad je kombinovano sa aromatičnim čorizom, jednostavno ga obožavamo"

Potrebni sastojci

  • sočivo - 300 g
  • čorizo - 300 g
  • luk - 1 glavica
  • paškanat - 1 koren
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 glavica
  • paprika - 1 komad, suva, crvena
  • ljute paprike - po želji (suve, čili)
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • paradajz sos - 125 ml
  • ulje - 100 ml
  • čubar - mrvljeni i grančice po ukusu
  • so - po ukusu
  • brašno - 1 - 2 kašike
  • sirće - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk, šargarepu i paškanat i propržite ih u zagrejanom ulju na umerenoj vatri. Dodajte dva prstohvata soli, kako bi povrće omekšalo.

2. Sipajte paradajz sos (možete da koristite narendan svež apradajz), alevu papriku i dva-tri cela čena belog luka. Kuvajte 5-6 minuta ili dok ne uvri vodica od paradajza i ostane na masnoći.

3. Nalijte litar i po vode i čim provri sipajte sočivo, prethodno paljivo oprano i preostale čenove belog luka - cele, mogu i neoljušteni. Stavite grančice čubra i suvu papriku, očišćenu od semenki. Odatle pa nadalje vreme kuvanja zavisi od vrste i kvaliteta sočiva.

Ja koristim takvo, koje je potpuno gotovo za 30 minuta bez prethodnog natapanja. Preporučujem da vidite uputstvo na vašem pakovanju o tome koliko je vremena neophodno. Ako je to više, najbolje je da ga skuvate odvojeno i kad je skoro gotovo, napravite zapršku od povrća i dodajte je u njega.

4. Petnaest minuta pre nego što sklonite jelo s vatre stavite unutra čorizo - cele kobasice ili na parčiće. Izvadite omekšalu crvenu papriku i nožem skupite mesnati deo i stavite ga u jelo, a ljuske bacite. Zgusnite sa malo brašna, rastvotenog u hladnoj vodi, sipajući dve kutlače vrelog bujona, da se ujednače temperature.

Gustina paprikaša je po vašem izboru i želji, tako da vi procenite da li da dodajete više vodice ili više brašna. Vratite tu smesu u šerpu i stavite mrvljeni čubar i dve -tri kašike sirćeta. Kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

5. Gotovo jelo poklopite poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što servirate. Servirajte sa suvim ljutim papričicama po želji.

Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: