Kolač Božićna magija

28/11/2017
"Kad Božićni duh nije dovoljan da vas natera da se nasmejete, onda pokušajte sa kolačem Božićna magija "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano455
  • Pregledi tokom meseca22
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • prezle - 2 šolje
  • orasi - 2 šolje
  • cimet - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kora od pomorandže - od jedne pomorandže
  • za preliv
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolja
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • karanfilić - 4 komada, zrna
  • konjak - 3 supene kašike
  • za fil
  • puding - 2 kesice, od vanile
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 1 litar
  • za glazuru
  • čokolada - 200 g, prirodna
  • pavlaka - 200 ml
  • med - 50 g
  • skrob - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom preliva, pomešajte šećer, vodu, sok od limuna i zrna karanfilića.

Stavite posudu na vatru i ostavite da vri 5 minuta, nakon što provri. Skinite gotov preliv sa vatre i dodajte konjak, ostavite sa strane da se ohladi.

Mikserom umutite jaja na mekan krem. Lagano dodajte ulje uz neprestano mešanje.

Posebno pomešajte prezle, cimet, prašak za pecivo i izrendanu koru od pomorandže. Dodajte ih u smesu od jaja i mešajte polako i pažljivo spatulom. Dodajte orahe, krupnije iseckane, i ponovo promešajte.

Smesu sipajte u pravougaoni ili kockcasti kalup, namazan, i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, oko 40 minuta.

Ohlađeni kolač prelijte kašikom gotovog i hladnog preliva, ostavite pleh sa strane.

U delu mleka rastvorite dve kesice pudinga, a preostalo mleko stavite na vatru zajedno sa šećerom.

U ugrejano mleko lagano dodajte rastvoreni puding uz neprestano mešanje i kad se zgusne skinite sa vatre, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.

Hladan puding rasporedite ravnomerno preko kolača.

Za glazuru ugrejte pavlaku i pre nego što provri dodajte čokoaldu izlomljenu na male komade, med i skrob, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Hladnom glazurom prelijte kolač i ravnomerno rasporedite preko fila. Stavite kolač na hladno mesto i nakon 2-3 sata možete da ga servirate.

Neverovatno ukusan, aromatičan i sočan kolač za Božić.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija