Pečena prasetina sa slatkim krompirom i arpadžikom

29/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3012
"Nije samo pečeno meso, već svinjetina drugog nivoa - jedinstveni ukus i aroma koji će vas naterati da sanjate drugu porciju "
Priprema30 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno210 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano496
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • prasetina - 2, 5 kg (prednja četvrtina praseta)
  • slatki krompir - 1, 2 kg (batat)
  • arpadžik - 1 kg
  • biber - 1 kašičica
  • beli luk - 3 čena
  • so - 2 kašičice
  • kumin - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ulje - 100 ml
  • čubar - nekoliko grančica, baštenski
* merne jedinice

Način pripreme

Prasetina se opere i osuši. Stavlja se u posudu za pečenje i obilno se posipa biberom, kuminom, solju i alevom paprikom. Meso se dobro natrlja i preliva se maslinovim uljem. Pod njega se stave grančice čubra i oljušteni čenovi belog luka i ostavlja se na nekoliko sati na hladnom da se marinira.

Očiste se glavice arpadžika od ljuski i ostavljaju se cele.

Sladak krompir (batat) se opere, oljušti i iseče na duge štapiće. Prebacuju se krompir i luk u prasetinu u posudu za pečenje, doliva se oko 200 ml hladne vode, pokriva se posuda aluminijumskom folijom i peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 2 sata.

Nakon toga se sklanja folija i posuda se vraća u rernu da prasetina dobije prijatnu preplanulost.

Meso se raspodeli na porcije u tanjire i garnira karamelizovanim slatkim krompirom i arpadžikom.

Prijatno!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija