Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Posni keksići Božićno cveće

Posni keksići Božićno cveće

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Posni keksići Božićno cveće
Fotografije: Yordanka Kovacheva
8 / 9
29/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Preko zime nema svežeg cveća, zato ukrasite trpezu posnim keksićima Božićno cveće"

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 h
  • margarin - 100 g
  • breskve - 1 komad, velika
  • voda - oko 90 ml
  • cimet - 1 prstohvat
  • šećer - 100 g + 60 g za karamelizovanje breskve
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • šećer u prahu - za posipanje
  • šećerne mrvice - zlatne za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite i isecite breskvu na kockice. Pospite sa 60 g šećera i ostavite da odstoji da bi pustila sok, nakon toga stavite na umerenu vatru i kuvajte dok se sirup ne zgusne i počne da se karameziluje. Ako vam breskva nije najsočnija i nema mnogo soka, onda stavite 2-3 supene kašike vode. Gustu smesu ostavite da se ohladi.

2. Prosejte brašno i prašak za pecivo u posudu. Dodajte šećer, cimet i margarin, icečen na kockice - on treba da bude hladna, izvađen iz frižidera. Prstima ili specijalnim metalnim uređajtem mrvite brašno sa margarinom dok se ne dobije sitan pesak.

3. Sipajte malo po malo vode (hladne) i zamesite glatko kompaktno testo. Sipaje ga u delovima, osetićete kad da prestanete i da li vam je potrbno svo. Ako niste uspeli da procenie i ako je ostalo retko pospite još malo brašna.

4. Oblikujte gotovo testo u loptu i razvijte oklagijom preko brašnom posute radne površine na tanku koru. Izrežite cvetiće sa kalupima kakve god imate.

5. Preko jednog isečenog cvetića stavite komadić breskve (koliko tačno, zavisi od veličine cveta) i poklopite drugim, pritiskajući krajeve. Radite tako dok ne potrošite testo.

6. Poređajte preko papira za pečenje na rastojanju jedan od drugog i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni 25 minuta. Dobro je da ih pazite za svaki slučaj.

7. Gotove keksiće ostavite da se ohlade malo, pospite kristal i šećerom u prahu i prelijte sosom iz breskve (ili lagano poprskajte da se ne lepe previše, dok i poklapate).

Ukrasite zlatnim šećernim štapićima po želji.

Hrskavi i aromatični posni keksići, očaraće sve za prazničnom trpezom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: