Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Španska Tortilja»Raskošna, dupla espanjola tortilja sa nadevom

Raskošna, dupla espanjola tortilja sa nadevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Raskošna, dupla espanjola tortilja sa nadevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 15
06/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
78 min.
Porcije
7
"Pripremite duplu tortilju espanjolu sa nadevom i garantujemo vam da ćete očarati sve za stolom"

Potrebni sastojci

  • za prvu tortilju
  • krompir - 700 g
  • luk - 1 glavica
  • jaja - 6 komada
  • ulje - za prženje (ili maslinovo ulje)
  • so
  • za drugu tortilju
  • krompir - 400 g
  • luk - 1/2 glavice
  • jaja - 3 komada
  • ulje - za prženje (ili maslinovo ulje)
  • so
  • za nadev
  • tunjevina - 80 g
  • bejbi spanać - 1 šaka
  • rukola - nekoliko listova*
  • majonez - 4 - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremamo veću tortlju, sečemo krompir na relativno tanke kriške, veličine po želji. Sa lukom radimo na isti način. Posolimo i promešamo.

2. U tiganju, prečnika 25 cm ugrevamo ulje na umerenoj vatri - dno treba da bude pokriveno jedan prst. Sipamo povrće i mešamo s vremena na vreme, da može da omekša i da se isprži ravnomerno. To je potrebno, zato što ih ulje ne pokriva i ako ne mešamo odozdo će biti gotovi, a odozgo ne. Čim krompir omekša malo će se raspasti, ali nemojte da vas to brine. Nije potrebno da budu celi ili pravilnog oblika.

3. Čim počnu da dobijaju lepu boju skidamo sa vatre i ocedimo iz masnoće, koju ne bacamo. Ostavimo da se ohladi, a za to vreme umutimo jaja sa malo soli.

4. Vraćamo tiganj na vatru sa veoma malo masti, preostalu možemo koristiti za drugu tortilju. Stavljamo smesu od krompira u jaja i promešamo. Sipamo u tiganj, dobro poravnamo i ostavljamo na umerneoj vatri dok po ivicama ne počne da beli, a odozog da postaje tvrda (dovoljno je 3 minuta).

5. Stavljamo poklopac ili tanjir veći od prečnika tiganja i brzim pokretima okrećemo tortilju, posle je vraćamo i pržimo još dva minuta sa druge strane. Ovde je najvažnije da imamo lep tiganj sa dnom koje se ne lepi i drugu - da stvarno radimo brzo da se jaje ne bi razlilo.

6. Gotovu tortilju ostavljamo sa strane i pripremamo drugu - manju, na isti način, koristeći tiganj 20-22 cm.

7. Da bismo sastavili naše lepo predjelo, veću tortilju mažemo majonezom, ne dolazimo do ivica. Poređamo zelene listove, a preko njih ribu, prethodno oceđenu iz tečnosti i masti u konzervi. Poklopimo manjom tortiljom i serviramo.

Španci smatraju da je najbolja tortilja ona koja je meka, i u kojoj je jaje tečno unutra (ne živo, razume se), zato se peče kratko (2-3 minuta sa obe strane) ovaj način okretanja je teži i rizičniji.

Početnicima preporučujem da prvi put pokušaju da pripremem na tihoj vatri, minimalnoj, na taj način će se stvrdnuti i okretanje će biti lakše. Neće biti krehka, ali malo po malo ćete se uhodati i svaka sledeća će biti lepša.

Prijatno!

Rukola i bejbi spanać se mogu zameniti zelenom salatom ili druugom zelenim listovima salata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: