Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hleb sa koricom od čedar sira

Hleb sa koricom od čedar sira

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k214
Hleb sa koricom od čedar sira
Fotografije: marcheva14
1 / 6
08/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Osećate li predivnu aromu toplog hleba sa sirom? Savršena dopuna jesenjim večerima."

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • so - 1 kašičica
  • beli luk u prahu - pola kašičice
  • čedar - 100 g + 50 g sira
  • voda - 360 ml, sobna temperatura
  • suvi kvasac - 1/4 kašičice, brzi
  • kukuruzno brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 240 stepeni;

Šerpa od livenog gvižđa ili ona sa debelim dnom;

Ne radi se mikserom. Ne mesi se, već se meša drvenom varjačom.

1. U posudi se pomeša brašno, so, beli luk u prahu i narendan sir na krupno rende. Promeša se.

2. U 60 ml vode se rastvara suvi kvasac i dodaje se u smesu od brašna. Promeša se. Doda se i preostalih 300 ml vode. Promeša se drvenom varjačom, dok se ne izmešaju sastojci.

3. Posuda se pokriva folijom i ostavlja na sobnoj temepraturi 16-18 sati da naraste testo.

4. Nakon što prođu sati, radna površina se posipa brašnom i sipa se testo pomoću široke špatule i njom počinje da se prebacuje sa svih strana ka centru. Testo je izuzetno lepljivo, ali takvo treba da bude! Nabrašnjenim dlanovima se oblikuje lopta testa. Na čistu krpu se pospe kukuruzno brašno i malo belog brašna, stavlja se testo, uvija se u krpu i ostavlja da naraste ponovo još 2 sata.

5. Rerna se uključuje na 240 stepeni zajedno sa šerpom bez poklopca i ostavlja se tako oko 30 minuta.

6. Testo se sipa u vruću šerpu, posipa se narendanim sirom - 50 g, i poklapa se hladnim poklopcem. Tako će se kondenzovati i testo će se bolje ispeći.

Peče se 25-30 minuta.

7. Sklanja se poklopac šerpe i ostavlja još 20 minuta na 230 stepeni. Ohladi se i nakon toga se iseče zubastim nožem.

Beleška: Za sličan hleb bez mešenja sam postavila recept, ali ovaj ima dodatne sastojke kao što su sir, čedar i najvažnije je da se da se radi s veoma malo kvasca - tako, kako ja volim, da mi ne miriše na kvasac, i takođe veoma je važno dugo narastanje testa, što ga čini veoma dobrim iznutra, sa velikim i lepim šupljinama, a sir daje jedinstvenu aromu i ukus.

Korica ove vrste hleba je pre svega hrskava. Budući da mi je ostalo 50 g sira, ja sam posula i njih preko hleba pre pečenja, što je stvorilo fenomenalan hrskav i gušći sloj sira i toplog hleba.

Sjajan i izuzetno lak recept i zaista ga preporučujem.

Treba se držati naznačenih temperatura.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: