Penjurlija Dušica

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k4985k418
Penjurlija Dušica
Fotografije: Veselina Konstantinova
5 / 7
10/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Zbog ovakvog doručka smo spremni da ustanemo ranije, čak i vikednom"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • kvasac - 1 kockica
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada
  • sir - 150 g
  • ulje - 1/2 šolje
  • susam - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno. Rastvorite kvasac sa 1/2 šolje mlake vode. U kvasac dodajte 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna, promešajte i ostavite smesu na toplom da se aktivira.

Gotov kvasac sipajte u brašno, dodajte so, 3 supene kašike ulja i dva jajeta. Promešajte i sipajte još mlake vode dok ne zamesite glatko testo, koje se ne lepi po rukama.

Od testa napravite loptu, pokrijte ga folijom i ostavite na toplom da nadođe.

Gotovo testo podelite na tri lopte. Svaku razvucite na tanku koru.

Svaku koru namažite uljem i pospite sirom.

Stavite kore jednu preko druge i uvijte u rolat. Isecite rolat na male komade.

Okrenite komade sa prorezima na gore i poređajte u namazan pleh.

Umutite treće jaje i premažite penjurliju odozgo. Pospite susamom i stavite pleh u ugrejanu rernu.

Pecite na 180-200 stepeni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: