Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Bosanska pita sa sirom

Bosanska pita sa sirom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Bosanska pita sa sirom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
13/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Balkanske đakonije za prijatelje"

Potrebni sastojci

  • voda - 200 ml
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - 350 g, belo
  • NADEV
  • jaja - 3 komada
  • sir - 300 g (ili 500 g sitnog sira)
  • ulje - 60 ml
  • maslac - 50 g
  • kukuruzno brašno - 4 ravne kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Pljosnata posuda za pečenje, pokrivena papirom za pečenje.

Sastojci za testo se zamese, brašno se promeša sa solju i sipa se voda. Dodaje se i ulje u porcijama. Zamesi se testo koje treba da je glatko i elastično. Može da se koristi mikser.

Deli se na 4 jednake lopte oko 140 g svaka. U usku posudu, posudu za pečenje ili tanjir naliva se polovina ulja (30 ml), stavljaju se oblikovane lopte testa i prelivaju se ostatkom ulja. Pokrivaju se folijom i ostavljaju sat vremena.

U posudi se umute jaja, dodaje se i sir i so. Meša se. Nakon određenog vremena svaka lopta testa se rastegne rukama na radnoj površini, tanji se i naglašava da krajevi budu tanki. Nije problem ako se iskida testo (može da se rastegne i na stoljnjaku da nakon toga može jednim pokretom da se uvije u rolnu, a da se ne pritiska rukama).

Četkom ili rukom testo se namaže parčetom maslaca, posipa se 1 kašikom kukuruznog brašna. Po sredini se stavlja nadev i pažljivo se rukama oblikuje u fitilj, ne pritiska se, a nakon toga se uvija u puža.

Stavlja se u posudu za pečenje pokrivenu papirom. Pitice se prelivaju preostalim uljem, oko pola kašike, i ponovo se posipaju kukuruznim brašnom.

Peče se na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

Nakon što se izvade iz rerbe, još vruće se namažu preostalim maslacem.

Pitice se serviraju sa kiselim mlekom, jogurtom ili voćem po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: