Pogača od pužića

15/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3002
"Ako svakog puža zavijate ljubavlju nema šanse da ne dobijete najsjajniju pogaču na svetu "
Priprema20 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno200 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano502
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 300 ml
  • kvasac - 1 kocka
  • maslac - 50 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • hladna voda - 100 ml
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se aktivira u polovini hladnog svežeg mleka, šećeru i jednoj kašiki brašna. U prosejano brašno se dodaje aktivirani kvasac i svi ostali sastojci dok se od jaja koristi samo belance.

Meša se kašikom i dodatno se zamesi rukom dok se ne dobije meko testo, ali nelepljivo. Testo se ostavlja na toplom da udvostruči obim bar sat vremena.

Podeli se testo na tri dela i zamesi se svaki sa malo brašna. Svaka lopta se razvije u koru debljine 3-4 mm i iseče se ne parčiće širine 3 cm.

Svako parče se uvija u puža i poređa u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Pogača se ostavlja da ponovo naraste 40-50 minuta i namaže se žumancem od jaja, umućenim sa 1 kašikom ulja.

Pogača od pužića se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatastu boju.

Nakon što se izvadi iz rerne uvija se krpom 10-15 minuta, pre nego što se rascepi (to se radi da bi bila još mekša).slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija