Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Medenjaci»Slepljeni Božićni medenjaci sa čokoladom

Slepljeni Božićni medenjaci sa čokoladom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k410
Slepljeni Božićni medenjaci sa čokoladom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
15/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Što su ukusniji Božićni medenjaci, toliko lepši poklon možete da očekujete od Deda Mraza"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 100 ml
  • med - 3 - 4 kašike
  • soda za hleb - 1 kašičica, ravna
  • cimet - 1 kašičica
  • neskvik - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 700 g
  • za lepljenje
  • marmelada - iz kalupa
  • voda - 3 - 4 kašike
  • za ukras
  • maslac - 1 kašika
  • tečna čokolada - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se razbiju jaja, dodaje se šećer i meša se žičanom mutilicom. Dodaje se ulje, vanila, cimet, neskvik, med i ponovo se meša dobro viljuškom. Dodaju se brašno i soda, zamesi se testo da se ne lepi.

Podeli se na dva dela (lakše se radi) i razviija se okrugla kora. Pomoću čaše 4-5 cm iseku se krugovi i poređaju preko papira za pečenje na rastojanju. Mogu da se iseku i cvetići, jeleni i drugi oblici. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta i izvadi se da se ohlade.

Marmelada se razredi sa malo vode, da može da se maže, i kolačići se lepe dva po dva. Poređaju se na rešetku.

Zagreva se maslac da se istopi, dodaje se tečna čokolada i meša se u ujednačenu smesu da bude tečna. SIpa se u kornet od papira za pečenje sa blago odsečenim vrhom. Ukrašava se svaki medenjak istopljenom čokoladom poput rešetke slučajno i ostavlja se da se stegne.

Poređaju se u kutiju i ostavljaju do praznika.

Ukusnije medenjake nisam pravila.

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: