Grčka baklava

19/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3455
"Recept za ovu baklavu je obezbedila Rosi Trifonova, koja je odbranila disertaciju na temu Kako da napravimo uksunu baklavu koja se topi u ustima."
Kuvanje50 min.
Ukupno50 min.
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano10 819
  • Pregledi tokom meseca57
  • Pregledi tokom desmice31
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kore - 2 pakovanja, fine
  • maslac - 250 g
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja, namrvljeni
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - oko 1 litar
  • vanila - 1 - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite pola maslaca u posudi za pečenje u kojoj ćete spremati grčku baklavu. Odozgo stavite paket kora, prethodno isečenih na trake debljine oko 1, 5 cm.

Umutite jaja s brašnom, šećerom i praškom za pecivo i prelijte kore u posudi. Odozgo pospite krupno iseckanim orasima. Nakon toga rasporedite drugi paket kora, isečen na trake i prelijte drugim istopljenim maslacem.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na oko 200-220 stepeni oko 40 minuta.

Pripremite u posudi na ringli šećerni sirup, tako što mešate vodu sa šećerom i vanilom oko 10 minuta. Ja volim da dodajem i koru limuna u njega.

Ražnjićem izbušite čvrsto ispečenu baklavu, što oduzima izvesno vreme. Prelijte ohlađenu baklavu vrelim sirupom. Ostavite da odstoji 1 noć pre nego što isečete na parčiće.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti