Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Praznični recept za školjke iz Galicije

Praznični recept za školjke iz Galicije

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Praznični recept za školjke iz Galicije
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
19/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Razbijte tradiciju i na praznik servirajte jelo, kojim ćete očarati goste"

Potrebni sastojci

  • školjke - 2 kg (bele peščane)
  • luk - 1 glavica
  • crvena paprika - 2 komada, pečena
  • ljuta paprika - 1 komad, suva
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz sos - 2 - 3 kašike
  • brašno - 2 - 3 kašike
  • belo vino - 1 šolja
  • maslinovo ulje - 75 ml
  • peršun - 2 kašike, svež ili sušen + za ukras
  • lovorov list - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prelivamo školjke vodom i solju (50-60 g po litru). Ostavljamo da odstoje 3-4 sata, menjamo vodu na svakih sat. Tako će pustiti sav pesak koji su sakupili i neće da nam hrskaju dok ih jedemo. Ne nervirajte se zbog količine peska koje će odvojiti to je znak da je kvalitet dagnji dobar.

Zagrevamo vino s lovorovim listom i stavljamo ih da se skuvaju 2-3 minuta u njemu pod poklopcem. One će se otvoriti i pustiti tečnost. Izvadimo ih i ostavljamo sa strane, a vino sa sosom koji se odvojio od školjki ćemo iskorisititi kasnije.

Isečemo luk i beli luk na mnogo sitno i propržimo ih dok ne postanu zlatasti u maslinovom ulju zejedno s ljutom paprikom. Oni od vas koji nisu ljubitelji ljutog, mogu da propuste ovaj korak.

Dodajemo crvenu papriku, isečenu na krupno i smanjujemo vatru na minimum, nakon toga stavljamo alevu papriku i nakon nekoliko sekundi i brašno. Kuvamo kratko da isečezne miris sirovog, ali ne treba da preterujemo da posle ne bi aleva paprika bila gorka.

Nalivamo tečnost, ranije izdvojenu i mešamo dok ne dobijemo glatku kašicu.

Uvećamo vatru na umereno i nalivamo malo vode, da razredimo (oko 120 ml) i paradajz sos. Ostavljamo da se kuva 10 minuta i začinjavamo solju i biberom pazeći da ne presolimo, jer je sos koji su školjke pustile slan.

Dodajemo školjke i kuvamo još dva minuta, pažljivo mešajući, nakon toga isključimo ringlu i ostavljamo posudu sa jelom još dva minuta da upije dobro sve arome.

Odmah nakon toga serviramo, posipajući svežim ili suvim peršunom.

U španskoj oblasti Galicija ovo jelo ili predivno meze je obavezan deo božićnog menija. Predlažemo ga kao ideju za nešto drugačije, čime bismo mogli da učinimo prazničnu trpezu raznovrsnijom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: