Božićna ćurka

19/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3125
"Božić je nemoguć bez Sam u kući i razume se - sočne božićne ćurke, kojom ćete ukusno ugostiti celu porodicu "
Priprema60 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno240 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 101
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad, oko 4 kg
  • luk - 3 - 4 glavice, crni
  • pirinač - 2 šolje ili miks sa bulgurom
  • pečurke - 300 - 400 g
  • biber
  • nana - suva, po ukusu
  • so
  • ulje
  • maslac
  • kiseli kupus - za kanape
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite opranu i očišćenu ćurku da se kuva u velikoj šerpi zajedno sa iznutricama ako ih ima. Kuvanje oduzima oko 30-40 minuta, nakon toga je ocedite od vode.

Isecite iznutrice i luk i stavite da se zaprži u zagrejanom ulju sa malo maslaca. Dodajte oprani pirinač, začinite po ukusu i promešajte, da se isprži i on, nakon toga dodahte pečurke isečene na sitno. Nakon što se sve izdinsta, dolijte 1-2 šolje bujona u kome se kuvala ćurka. Nakon što ga apsorbuje pirinač sklonite nadev s vatre.

Posolite ćurku iznutra i spolja i napunite je ukusnim nadevom, zašijte je debelim koncem i iglom.

U odgovarajuću veliku posudu za pečenje rasporedite isečen kiseli kupus, promešan sa uljem i alevom paprikom. Odozgo stavite ćurku i namažite je maslacem. Uvijte čvrsto aluminijumskom folijom i gurnite da se peče oko 2 sata u ne mnogo jakoj rerni.

Nakon što prođu dva sata, sklonite foliju, ako je neophodno namažite opet maslacem i zapecite dok ne dobijete ukusnu koricu. Za to vreme nekoliko puta je prelivajte sosom iz posude - to će je učiniti sočnijom.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija