Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Sveža domaća testenina

Sveža domaća testenina

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Sveža domaća testenina
Fotografije: marcheva14
1 / 5
21/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Domaća testenina jedinstvenog ukusa, nakon koje nećete ni pogledati drugu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • brašno - 200 g, semolina
  • brašno - 70 g, belo
  • voda - sprej sa vodom ako je potrebno
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte dve vrste brašna. Napravite udubljenje i sipajte jaja, prethodno malo umućena. Brašno uzmite rukama i počnite da pravite testo, koje je tvrdo i teško se mesi. Ako je potrebno prskajte toplom vodom, da bi se dobila glatka lopta testa. Uvijte u foliju i ostavite na oko 20 minuta da odstoji.

Za to vreme pripremite teglu sa brašnom i mašinu za testeninu, koja se lepo učvrsti na radnoj površini.

Gotovo testo isecite na tri dela. Od prvog dela oblikujte pravougaono parče, pospite sa malo brašna i stavite na broj 6 na mašini. Izvadite, presavijte i ponovo stavite dok se ne dobije lepa traka i tako 3-4 puta, svaki put pospite brašnom i rukom rasporedite po testu.

Nakon toga smanjite otvor na mašini, pređite na broj 5 itd. do broja 1, koji je najtanji. Traku secite na 2-3 dela da bi svaki deo lakše prolazio kroz željene proreze. Svaku isečeno gomilicu, u mom slučaju su taljatele, pospite da malo brašna da se ne zalepe.

Gotove taljatele ostavite na kratko na vazduhu da se osuše. Za to vreme pipremite veliku šerpu sa više vode i soli da provri i taljetele stavite u vrelu vodu. Kuvajte ne više od 1 minuta. Ocedite. Prelijte paradajz sosom, bešamel sosom ili samo sa malo maslaca i obilno pospite parmezanom.

Napomena: Domaća testenina jedinstvenog ukusa. Možete dodati i spanać, prethodno poparen ili paradajz za boju. Napravila sam ih samo sa brašnom i jajima i kad su bili gotovi sam ih pomešala sa malo maslaca i obilno posula parmezanom Gran Castelli. Jedno malo zadovoljstvo od domaće pripremljene testenine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: