Novogodišnja baklava

22/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3075
"Neko obeležava Novu godinu zdravicom sa šampanjcem, ali mi više volimo da to radimo sa parčetom novogodišnje baklave "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 195
  • Pregledi tokom meseca19
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • maslac - 1 pakovanje
  • ulje - malo
  • nadev
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • keks - 50 g, mleveni, braon
  • cimet - 2 kašičice
  • šećer - 3 kašike
  • sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se pomešaju sastojci za nadev - orahe, šećer, cimet i mleveni čajni keks. Uzima se jedna kora i stavlja se u podmazanu posudu za pečenje, namaže se istopljenim maslacem i odozgo se stavlja druga kora, namaže se i ona i tako tri kore, nakon čega se posipa nadevom.

Odozgo se ponovo ređaju kore i nadev, dok se ne potroše sastojci. Odozgo treba da je pokrivena celom korom za dobar spoljašnji izgled - ja sam stavila 2 kore, isečene prema prečniku posude - 28 cm.

Počinje se sa sečenjem oštrim nožem. Prvo kroz sredinu, vertikalno i horizontalno, posle prema slici, uradite i vi tako, inače je teško za objašnjavanje.

Namaže se blago maslacem odozgo i u prorezima. Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta - dok se ne zarumeni.

Unpared se skuva sirup 5 minuta, i ohladi se. Baklava se preliva i ostavlja da upije, najbolje u toku noći.

SREĆNI PRAZNICI!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija