Pogača Bogovica za Badnje veče

23/12/2017
"Ljudima, ali i Bogu - ovako treba da se zamesi pogača za Badnje veče "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 980
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • gazirana voda - 350 ml, topla
  • ulje - 5 supenih kašika
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • sok od limuna - 3 supene kašike, sveže isceđen
  • soda bikarbona - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno 3 puta u posudu (tako se radi kad se pravi pogača za praznik), oblikujte udubljenje i u njega stavite so, šećer, ulje, sodu pomešanu sa sokom od limuna i ugrejanu gaziranu vodu.

Promešajte i zamesite meko testo, uvijte krpom na oko 30 minuta. Odvojite mali deo za ukrase, a preostalo testo rasporedite ravnomerno po dnu maloh pleha, namazanog uljem.

Za pogaču Bogovicu je karakteristično da bude bogato ukrašena. Počnite prvo sa krstom - uz pomoć dve viljušte napravite krst po celog prečniku pogače, a posle napravite dva pileta.

Jedno nazovite simbolom kućnog ognjišta, a drugo domaće životinje za zdravlje i berićet. Grožđe za plodnost i sunce za toplotu. Izbušite pogaču na nekoliko mesta viiljuškom oko motiva da ne bi pukla prilikom pečenja.

Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 35 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju. Uvijte pogaču mokrom i dobro oceđenom čistom krpom na oko 10 minuta da omekša.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija