Torta Garaš

22/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3716
"Bolje od domaćeg nema! Dokaz za to je i ova neverovatna domaća torta Garaš, koju smo pojeli u jednom dahu "
Priprema45 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno90 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 527
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom desmice6
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • belanca - 10 komada, za kore
  • šećer - 400 g, za kore
  • mleveni orasi - 300 g, za kore
  • šećer - 150 g, za krem
  • čokolada - 100 g ili 2 kašike kakaa
  • žumanca - 5 komada
  • maslac - 250 - 300 g
  • šećer - 75 g, za grilijaš
  • voda - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore: Belanca se umute u sneg. Dodaje se postepeno šećer i nastavlja se da se muti dok se ne zgusne. Dodaju se orasi. Sve se dobro promeša i smesa se podeli na 4 dela koji se ispeku odvojeno u velikom kalupu za tortu na čije je dno stavljen papir za pečenje i podmazan je maslacem i posut brašnom. Peku se u umerenoj rerni.

Za krem: Šećer se skuva u gust sirup sa pola šolje vode i čokoladom uz neprestano mešanje, da ne bi bilo grudvica. Dok je sirup još topao dodaju se žumanca. Sve se dobro promeša i ostavlja da se ohladi. Muti se maslac veoma dobro i dodaje mu se po malo ohlađene smese. Dobija se vazdušast krem.

Za grilijaš: Šećer pomešan sa 2 kašike vode se karamelizuje i sipa se u namazanu posudu za pečenje. Nakon što se ohladi, grilijaš se istuca na sitno.

Kore se lepe kremom, preko krema se posipa po malo grilijaša. Odozgo se maže kremom i ukrašava se po želji - kokosovim brašnom, zelenim ili čokoladnim mrvicama.

Torta može da se napravi i bez grilijaša.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti