Raskošni file Elena

Diana KostovaDiana Kostova
Kuvar
1162k4
Raskošni file Elena
Fotografije: Diana Kostova
1 / 5sa Videom
26/10/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
5
"Zagrejte svoju dušu u hladnim zimskim mesecima ovim brzim fileom Elena dopunjenim čašom crnog vina."

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 - 1, 5 kg (kotlet bez kostiju ili kontra file)
  • so - 300 g
  • voda - 1, 5 litara
  • mirođija - 2 kašike, mlevena
  • biber - 2 kašike
  • aleva paprika - 2 kašike
  • čubar - 2 kašike
  • so - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Isečemo parče mesa na izdužene parčiće debjine bar 7-8 cm, da nakon sušenja može da ostane dovoljno veliko parče.

U dubokoj posudi pomešamo vodu i so, cilj je da napravimo salamuru za sir (na 1 litar vode stavljamo 200 g soli). Ako iskoristimo više mesa, treba da napravimo veću dozu za salamuru.

Natopimo meso 24 sata, treba da je dobro potopljeno.

U odgovarajućoj posudi pomešamo začin i uvaljamo meso.

Debelom iglom provučemo konopac, stavimo da visi na štapu i sušimo na prohladnom i provetrivom mestu.

Proces sušenja traje 10-14 dana u zavisnosti od vremena, ako je hladno, može i brže da bude gotovo meze.

Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: